Valg til Valby lokaludvalg FAQ

Se svarene på de ti mest stillede spørgsmål om lokaludvalget!

Hvad laver lokaludvalget egentlig? Hvordan bliver jeg valgt? Hvorfor skal jeg stille op for en forening? Og er der ikke mange møder? Velkommen til svarene på de ti mest stillede spørgsmål om valget til Valby lokaludvalg den 5. marts:

Har vi ikke besvaret netop DIT spørgsmål? Så fyr løs i kommentarerne, skriv til os på valbylokaludvalg@okf.kk.dk, eller kom til informationsmøde tirsdag den 30. april.

  • Hvad laver lokaludvalget egentlig?

    Lokaludvalget har  tre primære opgaver i Valby:

    • Skabe projekter, der udvikler Valby: Lokaludvalget har årligt en pulje på over 2 mio. En stor del af pengene bruger lokaludvalget på borgerinddragelse og på projekter, der udvikler Valby. Midlerne går b.la. til det lokale miljøarbejde, til begivenheder, der samler borgerne i Valby, som Valby Kulturdage, den årlige juletræstænding på Tingstedet og Sankt Hans i Vigerslevparken, og til indsatser i dele af Valby, der trænger til fokus
    • Være bindeled mellem Valbys borgere og politikerne og forvaltningerne på rådhuset: Lokaludvalget har høringsret i alle kommunale sager, der omhandler Valby. Ofte bliver lokaludvalget inddraget tidligt og taget med på råd, når Københavns Kommune udvikler lokalplaner, helhedsplaner, strategier mm
    • Uddele penge til lokale projekter: Lokaludvalget beslutter hver måned, hvilke lokale projekter der skal have penge fra Lokalpuljen. Der lægges vægt på at give penge til projekter, der skaber netværk imellem Valbys borgere

    Arbejdet foregår i lokaludvalgets faste udvalg, og godkendes på de månedlige lokaludvalgsmøder. Her er punkterne er en blanding af at godkende høringssvar, planlægge borgermøder, godkende fordeling af puljemidler og nedsætte arbejdsgrupper til planlægning af begivenheder.

    Du kan se dagsordner og referater fra Valby Lokaludvalgs møder på Københavns Kommunes hjemmeside.

  • Hvordan stiller jeg op?

    Det nye lokaludvalg vælges på et valgmøde i Valby Kulturhus mandag den 5. marts. Her skal der vælges 14 medlemmer.

    For at stille op til lokaludvalget, skal du repræsentere en forening, frivillig organisation, brugerbestyrelse, netværk eller råd, der har lokale aktiviteter. Det er ikke et krav at du bor i Valby. Alle foreninger i Valby kan sende repræsentanter til mødet, der enten kan stille op, eller være med til at vælge det nye lokaludvalg.

    For at tilmelde dig mødet skal du udfylde en tilmeldingsblanket, og sende den samt dokumentation for din forening eller organisations aktiviteter, til Valby Lokaludvalgs sekretariat. Vi skal have modtaget det senest mandag den 19. februar kl. 12 – vi modtager ikke tilmeldinger efter dette tidspunkt. 

    Tilmeld dig her 

  • Hvorfor kan jeg ikke stille op som privatperson?

    Det er ikke muligt at afholde direkte valg til lokaludvalgene, faktisk ville det være direkte ulovligt.

    Det er Styrelseslovens §65d der åbner mulighed for, at Borgerrepræsentationen kan udpege lokaludvalg.

    Borgerrepræsentationen har i regulativet for lokaludvalg fastsat, at der skal sidde 23 medlemmer i hvert lokaludvalg. De politiske partier, der er valgt til Borgerrepræsentationen, udpeger hvert et medlem til hvert lokaludvalg. De resterende medlemmer, denne gang 14 + 28 suppleanter, vælges blandt lokale aktører ved valgmødet den 5. marts, og skal derefter godkendes af Borgerrepræsentationen. Det er Borgerrepræsentationen, der har vedtaget denne organisering med godkendelse fra Indenrigsministeriet.

  • Hvordan kan jeg være med til at bestemme, hvem der skal sidde i lokaludvalget?

    Hvis du ikke selv vil stille op, men bare være med til at stemme til valgmødet den 5. marts, skal du stadig tilmeldes mødet som repræsentant for en forening eller organisation.

    Vi skal have modtaget din tilmelding senest mandag den 19. februar kl. 12.

    Tilmeld dig her

  • Hvordan foregår valget?

    Valgmødet mandag den 5. marts i Valby Kulturhus fra kl. 19-22 foregår i to runder.

    De tilmeldte repræsentanter fordeler sig rundt om en række tema-inddelte valgborde. Hvert bord har en overskrift som f.eks. Miljø, Kultur, idræt og integration, By og Trafik mm. Du sætter dig altså ved det bord, der passer til det, du primært interesserer dig for, eller vil beskæftige dig med i lokaludvalget.

    1. I første runde skal de fremmødte repræsentanter beslutte, hvilken fordeling af repræsentanter det nye lokaludvalg skal have. Det foregår ud fra et oplæg fra det afgående lokaludvalg.
    2. Efter en pause foregår det egentligt valg – rundt om bordene finder deltagerne ud af, hvem der ønsker at udfylde de pladser, der blev vedtaget i første runde. Valget afgøres enten ved konsensus ved de enkelte borde, eller ved afstemning blandt alle fremmødte.

    Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan valgmødet foregår, så kom til informationsmøde tirsdag den 30. januar i Valby Kulturhus. Efter tilmeldingsfristen inviterer vi til endnu et møde, hvor valgprocessen bliver gennemgået i detaljer.

  • Hvor meget tid skal jeg bruge på at sidde i lokaludvalget?

    Som medlem af lokaludvalget skal du som minimum kunne afsætte 3-4 timer om måneden til det faste lokaludvalgsmøde, som ligger anden tirsdag i måneden, juli undtaget. Du vil også op til hvert møde afsætte tid til at læse dagsordenen, som varierer i længde.

    Hvis du er forhindret i at deltage i mødet skal du give besked, så din suppleant kan indkaldes.

    Derudover skal du påregne et månedligt møde på 2-3 timer for hver arbejdsgruppe eller udvalg, du vælger at blive medlem af.

    Læs mere om lokaludvalgets faste udvalg

  • Hvor mange år vælges jeg for?

    Lokaludvalget vælges som udgangspunkt for en periode på fire år.  Der bliver dog mulighed for at supplerende valg efter to år, hvor du kan vælge at træde ud af lokaludvalget igen.

  • Hvad nu hvis jeg flytter eller pludselig ikke har tid mere?

    Hver medlem af lokaludvalget har to suppleanter. Suppleanterne indkaldes til de faste lokaludvalgsmøder, når et medlem er forhindret. Du kan på ethvert tidpunkt overlevere din plads til din suppleant i en periode, hvis du får for travlt til arbejdet.

    Det er også muligt helt at udtræde af lokaludvalget og overlade pladsen til din suppleant, f.eks. i tilfælde af flytning.

  • Skal jeg gå til mange møder?

    Lokaludvalget mødes fast en anden tirsdag i hver måned, juli undtaget, fra kl. 18.30 til ca. 21.30.

    De faste udvalg beslutter selv deres mødefrekvens, typisk en gang om måneden, juli undtaget. Til lokaludvalgets begivenheder, som Valby Kulturdage, Halloween og juletræstænding på Tingstedet, nedsættes der arbejdsgrupper, der mødes jævnligt over en kort periode.

    Derudover er der løbende borgermøder, konferencer, åbne møder og begivenheder, som du kan deltage i efter interesse og mulighed.

    Så hvor mange møder, der bliver for dig, afhænger af hvor mange ting ud over de faste møder, som du engagerer dig i.

  • Skal jeg være medlem for at være med i arbejdet?

    Til valgmødet mandag den 5. marts skal der vælges 14 medlemmer til Valby Lokaludvalg. Til hvert medlem skal der også vælges to suppleanter, altså 28 i alt.

    Som suppleant kan du deltage i arbejdet i lokaludvalgets faste udvalg på lige fod med de valgte medlemmer af lokaludvalget. Er det lokaludvalgsmedlem, du supplerer, forhindret i at deltage i det månedlige lokaludvalgsmøde, bliver du indkaldt. Suppleanter har ikke tale- og stemmeret på de faste lokaludvalgsmøder, medmindre de er indkaldt. Som suppleant er du dog altid velkommen til at deltage som tilhører.

Fik vi ikke besvaret netop DIT spørgsmål? Så fyr løs i kommentarerne, eller skriv til os på valbylokaludvalg@okf.kk.dk.

 

Du kan læse meget mere om valget til Valby Lokaludvalg lige her:

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *