Valbys børn og unge trives godt – men der er rum til forbedring
En ny rapport har afdækket trivslen blandt Valbys børn og unge i deres fritid. Den peger på en række områder, hvor indsatsen kan forbedres for især de af Valbys unge, som står uden for det organiserede foreningsliv.
Over 600 børn og unge fra 3. – 9. klassetrin på syv folkeskoler i Valby deltog i efteråret i en stor undersøgelse om børns og unges fritidsliv og trivsel, foretaget af Center for Ungdomsstudier.
Nu er den endelige rapport landet:
God modtagelse fra Valbys børne- og unge aktører
Rapporten blev præsenteret på en børne- og ungekonference i Valby Kulturhus den 4. december, arrangeret af Fritidscenter Ydre Valby, Områdefornyelsen i Kulbanekvarteret og Valby Lokaludvalg. Her deltog repræsentanter fra idræts- og fritidslivet, skoler og klubber, frivillige, professionelle og beboerdemokrater.
På konferencen blev hovedpointer fra undersøgelsen præsenteret, og der blev arbejdet konkret med, hvor der er behov for at sætte ind for at give Valbys børn og unge et bedre fritidsliv.
Se slides fra Center for Ungdomsstudiers præsentation af rapporten her:
Hovepointer fra rapporten
Nogle nedslagspunkter fra rapporten, som blev fremhævet på konferencen, var:
- Både børn og unge er meget sammen med deres venner – de yngste leger hjemme hos hinanden, de ældste hænger ud i storcentre og i det offentlige rum. Hele 87% af de unge er sammen med deres venner mindst en gang om ugen. De unger bruger sociale medier til at aftale møder i det fysiske rum
- Interessen for fritidsklubber falder med alderen. Der forekommer et markant fald i brugen af fritidsklub i 6. klasse, og det fortsætter i 7. og 8. klasse. Klubben opleves generelt som et frit sted med nogle anderledes og sjove voksne, som dog godt må sætte gang i flere aktiviteter
- Rapporten peger generelt på, at der fortsat er brug for tydelige voksne i børnenes og de unges liv
- Pigerne er underrepræsenteret i foreningslivet. Sport er langt den største fritidsaktivitet. Piger – og særligt piger med etnisk minoritetsbaggrund er fortsat underrepræsenteret i det organiserede foreningsliv. Generelt trives børn af forældre der ikke er født i Danmark også dårligere i foreningslivet, end børn hvis forældre er født i Danmark.
- Jo ældre piger bliver – jo dårligere er deres trivsel. Jo ældre de unge bliver, jo mere falder den generelle trivsel, og tilfredsheden med ‘sig selv som man er’ falder for især pigerne. Det samme gør kropstilfredshed for både piger og drenge, mens stress og mobning stiger. Generelt er tallene værst for piger.
Ønsker til Valby: Bedre muligheder for at være aktive udenfor
Både børn og de yngste unge peger på, at de gerne vil have bedre uderumsfaciliteter. Adspurgt om hvilke gadeaktiviteter de kunne tænke sig mere af svarer drenge generelt gadeidræt og pigerne generelt musik, teater, dans og festivaller.
De unge efterspørger også et bredere udbud af muligheder for foreningsidræt og aktiviteter i Valby.
Det rigtige arbejde begynder nu
Rapporten giver en indsigt i, hvornår og hvorfor de unge falder ud af fritidsklublivet og foreningslive, og hvor der kan sættes ind for at højne trivslen blandt Valbys børn og unge. Det videre arbejde bliver så at finde ud af, hvordan vi i Valby skal og kan sætte ind.
Lokaludvalget vil fortsætte samarbejdet med de lokale klubber, institutioner, områdefornyelse mm., for at gøre fritidslivet endnu bedre for Valbys børn og unge!
Skriv dig op til lokaludvalgets nyhedsbrev for at følge arbejdet:
Skriv en kommentar
Vil du deltage i diskussionen?Du er velkommen til at deltage her!