Valby får diplom på at være bivenlig bydel

Ved en festlig fejring hos Lundbeck fik Valbi-planen mandag eftermiddag overrakt diplom på, at vi med over 5 hektar bivenlig beplantning til glæde for insekter og smådyr nu kan kalde Valby for en certificeret bi-venlig bydel.

Valbi-planen har ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene, men har allerede sat sig et nyt mål på 7 hektar vild beplantning. Mandag gjaldt det dog fejring og festtaler, overrækning af diplom, sang fra Johannes Døbers Kirkes klimakor, og en gratis is i sommervarmen.

Vilde m2 over hele Valby

De over 5.000 vilde m2 er samlet siden 2019, da Valbi-planen så dagens lys – en projektgruppe under vores miljøgruppe, der ønskede at gøre en indsats for at give bier, insekter og smådyr bedre forhold i Valby.

Valbiplanen.dk har man siden kunnet donere vilde m2 i sin have, på sin altan eller i sin gårdhave. Københavns Kommune har udlagt vilde arealer i Valbys parker, og flere lokale virksomheder har fundet plads til vild beplantning.

Lundbeck donerer over 1000 kvadratmeter

Valbi-planens næste mål er 7 hektar med bivenlig beplantning, og det kom allerede på dagen et skridt nærmere, da Lundbeck netop har doneret over 1000 m2 til formålet.

Det var også grunden til, at dagens fejring fandt sted blandt Lundbecks vilde bede ved Krumtappen.

Efter velkomst fra miljøgruppens formand Henrik Palsmar bød Thomas Knudsen fra Lundbech velkommen til området og fortalte om Lundbecks mange tiltag for at øge biodiversiteten på deres sites.

I Valby har Lundbeck opsat 55 redekasser til småfugle, blandt andet til den truede mursejler. Og de har indgået partnerskab med Vild Med Vilje om at lade visse grønne områder stå vildt med insektvenlig beplantning.

En insekttælling viser, at indsatsen nytter. Hvor der på de klippede områder kun kan findes fem forskellige arter, har de i de vilde bede talt 36 forskellige arter, heraf ni vilde bi-arter.

De har nu planer om at tilføje vandelementer, etablere flere vilde bede og grønne tage.

Københavns første certificerede bi-venlige bydel

De fem hektar er dog nok til at udløse en certificering som bivenlig bydel fra Dansk Biavlerforening, som Thomas Skjald stolt overrakte og begrundede.

Diplomet fra Dansk Biavlerforening overrækkes

Dansk Biavlerforening er glade for at hovedstaden nu kommer med i kampen for flere bivenlige arealer – til glæde for alle bier, og ikke kun honningbien. I Danmark er der faktisk hele 295 forskellige biarter, hvoraf kun en producerer honning.

Thomas takkede alle ildsjæle, som har været med til at Valby kunne nå sit mål, og gentog hvad der skal til, for at gøre et areal bivenligt:

  • Så og plante blomster, træer og buske, der er til gavn for bierne 
  • Lade være med at rode op i jorden 
  • Lade være med at rydde for godt op, hellere lade tingene stå og gro vildt 

Gode levesteder for bier er også gode levesteder for mennesker!

Jesper Klitgaard fra Valbi-planen modtog med glæde diplomet og afslørede, at de 5 hektar egentlig var lidt tilfældigt valgt – men nu hvor målet er nået er der ingen grund til ikke at hæve ambitionerne. Vi er snart 70.000 mennesker i Valby, og 1 m2 pr. indbygger er ikke for meget at forlange.

Målet er blandt andet nået ved at uddele informationsmateriale og poser med vilde frø i postkasser i hele bydelen – og derefter se de små donationer poppe frem på det interaktive Valbi-kort på Valbiplanen.dk.

Efter diplomoverrækkelse og taler tog Johannes Døbers Kirkes børnekor over med klimasange, hvorefter der var en kold is til alle i sommervarmen!

Læs mere om Valby Miljøgruppe og deres arbejde for et grønnere, renere og mere bæredygtigt Valby her:

Donér vilde m2 til Valbi-planen lige her:

Foto: Kurt Lønstrup 

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at deltage her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *