Inspirerende aften om idrættens fremtid i Valby
Tirsdag aften afholdt Valby Lokaludvalg sammen med Idrætsforum København en velbesøgt workshop om udviklingen af en ny idrætsstrategi for Valby. Aftenen viste med stor tydelighed fordelene ved, at idrætslivet samles i stærke netværk, for sammen at løfte idrætslivet i Valby.
Til workshoppen deltog blandt andre medlemmer af Valby Lokaludvalg, repræsentanter fra Kultur Valby og forebyggelsescentret Vesterbro, Ældre i Bevægelse, Dansk Idrætsforbund og fem forskellige lokale idrætsklubber.
Næstformand i Valby Lokaludvalg Villy Sørensen indledte mødet, og fokuserede på det unikke ved Valby – vi har helt unikke faciliteter ved Valby Idrætspark, hvor der altid er et mylder af børn og voksne. Her er både indendørs og udendørs baner, og tilmed en svømmehal. Han præsenterede sine egne pejlemærker for udviklingen af idrætslivet i Valby:
- 50 % af Valbys borgere skal dyrke sport og være engagerede i den frivillige idræt – både en organiserede og uorganiserede.
- Det skal være nemt at vælge at bevæge sig. Både at finde en forening og komme i gang.
- Der skal være mulighed for elite-idræt – når eliten fører an følger bredden efter.
Herefter blev ordet givet til Søren Hemmingshøj fra Idrætsforum København, en interesseorganisation, der består af repræsentanter fra 10 specialforbund. Idrætsforum København er sat i verden for at give idrætten en stemme, og sørge for at idrætten bliver samlet og hørt. Organisationen vil påvirke dagsordenen for driften og udviklingen af den organiserede idræt, gennem samarbejde med kommune, lokaludvalg, politiske udvalg og andre aktører.
Valbys faciliteter
Signe Jarvad, chef for Kultur Valby, fortalte kort om deres forestående arbejde med idrætslivet i Valby, efter de har overtaget driften af b.la. Valby Idrætspark, og Lene Karsbæk fra Kultur Valby gennemgik faciliteterne i Valby og især omkring Valby Idrætspark. Idrætsparken er et fantastisk sted med rigtig mange muligheder, og både indendørs og udendørs baner er booket til kapacitet. Kultur Valby skal i den næste tid undersøge, om faciliteterne også bliver anvendt til fulde, eller om der er mere potentiale.
Jan Barslev, forstander på Københavns idrætsefterskole og træner i Ajax København, gav sit indspark til debatten med et oplæg om faciliteterne i Valby. Valby har idrætsparken, men det betyder ikke, at den kan løse alle problemer med faciliteter. Der skal også lokale initiativer til, og bedst hvis Valbys foreninger og klubber går sammen i stærke driftsfællesskaber, der sammen kan løfte opgaven. Vi skal ikke bygge enkeltstående faciliteter, men indgå i et stærkt netværk af faciliteter.
En mere aktiv hverdag
Lotte Büchert, bestyrelsesmedlem i Dansk Idrætsforbund, løftede perspektivet fra Valby, og fortalte om Dansk Idrætsforbunds Vision 25-50-75: Idrætten står i dag overfor store udfordringer og store muligheder. Nationale udviklinger i samfundet og internationale tendenser præger den måde vi lever på, og det har indflydelse på vores måder at være fysik aktiv på, og på hele vores dagligdag.
Med vision 25-50-75 sigter DIF mod at skabe rammerne for alle danskeres aktive hverdag. Målet er, at inden 2025 skal mindst 50 % af danskerne dyrke idræt i en idrætsforening, og mindst 75 % dyrke idræt i al almindelighed.
Workshop om idrættens udvikling i Valby
Efter de inspirerende oplæg, som satte mange tanker i gang, skulle deltagerne selv på arbejde. Workshoppen koncentrerede sig om arbejdsspørgsmålet: Hvad har idrætslivet i Valby brug for, for at kunne udvikle sig? Spørgsmålet blev belyst på fire områder: Sportsligt, frivillighed, faciliteter og økonomi.
Deltagerne blev delt i arbejdsgrupper, og arbejdede for hvert område med: Målsætning for området, aktiviteter der støtter målet, succeskriterier for aktiviteterne, og udfordringer, der kan stille sig i vejen.
Der kom både konkrete målsætninger og gode ideer til at forstærke netværk klubberne imellem, støtte op om det frivillige arbejde, og rekruttere nye trænere og frivillige.
Sportsligt | Der skal øget fokus på at have flere og mere veluddannede trænere i klubberne. Der er brug for en strategi på området, der inkluderer et incitament for klubberne. |
Frivillighed | Det blev luftet, at man kunne støtte op om den frivillige indsats med en årlig fejring af frivillighed og uddeling af en pris. |
Økonomi | Det lokale fokus kunne forstærkes, hvis Kultur- og Fritidsudvalget ville udlægge en pulje øremærket til idrætsforeninger, som Lokaludvalget kunne administrere. |
Faciliteter | Et ønske om, at klubberne og foreningerne kan arbejde mere sammen om deres ønsker til renovering og byggeriet af nye faciliteter, stod stærkt. Der var i det hele taget stor lyst til at samarbejde tættere og mere, og indgå flere driftfællesskaber. |
Videre arbejde
Nu skrives alle ideerne sammen til en strategi, som bliver sendt ud til alle deltagere, og lagt ud på Lokaludvalgets hjemmeside. Alle kan komme med forslag og ændringer til teksten, som skal endeligt vedtages i Lokaludvalget inden årets udgang.
Og derefter begynder det rigtige arbejde, med at udvikle og styrke idrætslivet i Valby.
Hent slides fra aftenen