Spar penge på energien

Der var ros fra energikonsulenten Bjørn Sunesen fra Energitjenesten, da han var ude til energigennemgang hos Anders Faber. ”I har gjort det helt rigtige”, kunne han konstatere da boligen fra 1928 blev gennemgået fra kælder til kvist.

Anders Faber havde besøg af Energitjenesten som opfølgning på Valby Lokaludvalgs solcelleevent i Spinderiet, hvor han var den heldige vinder af en ½ energigennemgang. Energitjenesten er en uvildig rådgiver, der tager ud til private og gennemgår boligen, kommer med anbefalinger til istandsættelse og energiforbedringer.

Familien på fem overtog huset i 1999, og de har løbende istandsat og isoleret huset. De tidligere ejere på to brugte således 49 MWh i fjernvarme om året. Familien Faber brugte sidste år knap det halve, nemlig 26 MWh. Det viser, at den hulmursisolering og sokkelisolering familien har investeret i, hurtigt er tjent hjem igen. Reelt betød isoleringen en nedgang på 3/4 i udgiften til fjernvarme. Udover at det har været med til at skabe et rart indeklima. Efterfølgende har familien også efterisoleret skunk og tag så der overalt er mellem 250 og 300 mm.

Standbyforbrug

Elforbruget lå ligeledes meget lavt på trods af flere hjemmeboende teenagebørn, men der er spareskinner på værelserne og sparepærer i lamperne. Og når de har udskiftet husholdningsapparater, har familien husket at købe A++ mærkede modeller. På et enkelt værelse var der ikke monteret spareskinne, og her kunne termografibilledet afsløre at selvom højtaleren var slukket, var standbyforbruget nok til at højtaleren var varmere end omgivelserne. Anders fik også et par gode råd med om brug af LED belysning. Her er det vigtigt at være opmærksom på Ra-værdien og farvetemperaturen, som måles i Kelvin og fortæller om lysets farve (gult, neutral hvid eller blåligt). Ra-værdien er et tal mellem 0 og 100, der beskriver farvegengivelsen. For et realistisk lys, bør man finde en pære med en Ra-værdi på over 90. LED lamper kan med fordel  bruges udendørs.

Familiens vandforbrug lå under anbefalingen fra Københavns Energi på 100 l pr. døgn pr. person. Familien har monteret sparebruser, tager korte bade og toiletter er vandbesparende toskylstoiletter.

I forbindelse med at Anders sammen med svigerfar har etableret et omfangsdræn, overvejede familien også at etablere et nedsivningsanlæg og frakoble alt overfladevand fra kloakken, og få tilbagebetaling af tilslutningsbidraget fra Københavns Energi, men huset ligger på det nærmeste i blåler, så den idé blev droppet. Efter skybruddet i 2011 brugte familien håndværkerordningen og fik monteret en højvandslukker i kælderen.

Varm kant

Familien har prioriteret at bibeholde den gamle stil, og husets småsprossede vinduer er derfor de oprindelige fra 1928. De er løbende blevet sat i stand med linoliemaling og der er monteret fortsatsruder. Såfremt der skal købes nye fortsatsvinduer kunne Energitjenesten anbefale, at familien investerede i energiglas og huske at vende glassene rigtigt. På 1. salen, hvor der er termoruder, bør man ved en udskiftning selvfølgelig få energiglas, men sørge for at få ruder med ’varm kant’ dvs. i plast eller i et kompositmateriale. Tidligere var afstandsstykket mellem de to glas typisk i aluminium, som leder varmen hurtigere, og derfor er en kuldebærer. I dag kan man få disse afstandsstykker i et materiale, som ikke leder kulden. Det giver et mere effektivt og økonomisk vindue, og kan hjælpe med at slippe for den kondens, der på kolde dage kan sætte sig i bunden af ruden.

”Jeg havde især set frem til at få termograferet huset. Jeg havde en forventning om tydelige varmetab ved vindueskarmene og ved kvisten. Men det var heldigvis ikke tilfældet. Det betyder, at det eneste vi reelt kan gøre for at spare mere energi, er at hæve spærene og at isolere ekstra godt, den dag vi vælger at skifte taget. Men det ligger ikke lige for”, siger den energibevidste husejer. ”Selvom vi ikke har fået en liste med ekstra initiativer, kan jeg godt anbefale andre boligejere at få besøg af Energitjenesten, det var rart at gennemgå huset fra A til Z”.