Fra affald til energi
Hvad sker der med vores affald? Solen skinner fra en skyfri himmel og knap 30 glade valbyborgere er tirsdag den 7. maj mødt op til en hyggelig og lærerig bustur til Amagerforbrænding arrangeret af miljøgruppen i Valby Lokaludvalg. Ekskursionen sætter fokus på affald – for hvad sker der egentlig med vores affald, og kan affaldet være en ressource?
– Vi er rigtig glade for den store tilslutning til vores ekskursion, og ikke mindst borgeres interesse for vores arbejde generelt, siger miljømedarbejder Dorte Grastrup-Hansen i Valby Lokaludvalg.
På Amagerforbrænding får alle deltagerne beskyttelseshjelme, veste og lytteudstyr på. Ellers kan det være svært at høre rundviseren fra Amagerforbrænding, når der bliver vist rundt på anlægget.
Først kommer deltagerne ind i en kæmpe hal – det er her al affaldet ender. Hallen er så høj at Rundetårn kan stå derinde. Bjerget af affald er både imponerende og overvældene. Der kommer ca. 400 lastbiler pr. dag og afleverer affald. Rundviseren fortæller om den kæmpe grab, som kan rumme ca. 5 tons affald på en gang, og som flytter rundt på affaldet for at det skal blive en mere homogen blanding inden det skal over i ovnene, hvor det bliver brændt. Så går deltagerne over til selve forbrændingsanlægget – det er her affald bliver til energi. Der er rigtig varmt ved siden af ovnene som omdanner affaldet til energi. Ca. 1000 grader fortæller rundviseren Frederik.
I 2012 blev ca. 400.000 ton affald brændt og omsat til energi. Produktionen af el og varme dækker i alt ca. 170.000 husstandes forbrug. Der er blevet produceret fjernvarme på Amagerforbrænding siden 1971, hvorimod der kun er produceret elektricitet siden 1991. Der kommer et nyt forbrændingsanlæg – Amager Bakke – som er klar til indvielse i 2017.
Udenfor ligger slaggerbjerget, som er et restprodukt efter forbrændingen. Slagger indeholder tungmetaller, og bruges i dag som fyld i vejbelægning og til andre byggeprojektet, når det er ”modnet”, dvs. når stofferne er bundet til slaggeren og er det er miljømæssigt forsvarligt at bruge det.
Deltagerne får også lov til at se turbinen, som driver hele energiproduktionen. Her afslører en 50-øre på højkant om svingningerne er konstante. Det er nemlig utrolig vigtigt at der er ca. 5000 omdrejninger i minuttet.
Bagefter er der en god og lærerig snak med Ida og Kristine fra Amager Ressource Center om hvilke fraktioner deltagerne selv afleverer til genbrug, affaldshierarkiet, og hvordan genbrugsstationen på Kulbanevej kommer til at blive indrettet. Deltagerne hører også om projektet Plastic Zero, som handler om at få plastik ud af affaldet. Plastik er en væsentlig kilde til CO2-udslip ved forbrændingen, og derfor vigtigt i forhold til at nå Københavns Kommunes miljømål om at være CO2–neutral hovedstad i 2025. De hører også om forsøgsordninger, der handler om gamle mursten og genbrug af døre og vinduer.
En spændende og lærerig tur på Amagerforbrænding er slut. Selvom affald kan bruges til energi – er den mest miljørigtige løsning stadig at mest muligt affald genanvendes, frem for at bruge ressourcer til at producere nyt. Så husk at sortere dit affald mest muligt!