Badestranden i Valbyparken rykker tættere på med åbning af Damhusledningen
Efter fire års anlægsarbejde er der nu åbnet for pumperne til Danmarks længste opsamlingsbassin under Vigerslevparken. Anlægget bliver et effektivt værn mod forurening af Damhusåen, som løber midt i parken – og dermed rykker anlæggelsen af badestranden i Valbyparken et skridt tættere på.
Indvielse for fuld musik
Damhusledningen blev passende indviet den 10. maj med Bamse og Kyllings regnvejrssang, inden Jakob Hougaard fra Teknik- og Miljøudvalget tændte pumperne for første gang.
Danmarks længste spildevandsbassin
Bassinet, der strækker sig 3,4 kilometer under Vigerslevparken i Valby, kan rumme 29.000 kubikmeter vand – svarende til 12 olympiske svømmebassiner. Det store bassin mindsker risikoen for oversvømmelser, når der er kraftig regn eller skybrud over området.
Bassinet blev påbegyndt i 2013 og har kostet cirka en halv milliard kroner (inklusive en ny pumpestation).
Slut med beskidt vand i Damhusåen
Tunnelen er med til at sikre, at EU’s vandrammedirektiv om god kvalitet i åer og vandløb kan blive opfyldt. Ved voldsom regn og skybrud fyldes kloaksystemet helt op, og noget af vandet må tømmes af.
Hidtil er det lukket ud i åen, der har ført det beskidte vand videre til Kalveboderne i Sydhavnen. Men det nye tunnel-bassin, med navnet “Damhusledningen København”, kan tage imod 29.000 kubikmeter vand og opbevare det, til der atter er plads i kloakkerne.
Badestranden kræver rent vand ved Kalveboden
Opsamlingsbassinet forhindrer, at der løber spildevand ud i Damhusåen, når der er skybrud. Det nye bassin i Valby er derfor med til at bane vejen for badestranden i Valbyparken.
Badestranden kan først anlægges, når vandet ud for Kalveboden har badevandskvalitet. Harrestrup Å har vist sig at være mere forurenet end forudset, og kræver en større renovering før badestranden kan anlægges.
Læs mere om badestranden i Valbyparken:
Fakta om den nye spildevandstunnel
- Længde 3,4 kilometer
- Diameter: 3 meter
- Kan rumme 29.000 kubikmeter vand
- Byggeperiode 2013 – 2017
- Bygherre: HOFOR A/S
- Rådgiver: NIRAS A/S
- Entreprenør: Østergaard-Aarsleff JV I/S
Skriv en kommentar
Vil du deltage i diskussionen?Du er velkommen til at deltage her!